10 lucruri interesante despre tutun

Tutunul are o istorie interesanta si desi perceptia omenirii asupra lui s-a schimbat de-a lungul timpului - fiind considerat ba prieten, ba dusman - el continua sa atraga consumatori de pretudindeni din lume. Acestia se bucura de efectele pe care tutunul le ofera in momentul in care este consumat, fie ca se delecteaza cu clasicele tigari sau ca savureaza un trabuc bun. Mai jos va prezentam 10 lucruri interesante despre tutun:

1. Tutunul este originar din America si a fost introdus in Europa de primii colonisti spanioli.  A devenit popular foarte rapid, fiind singura planta cultivata din cele 4 mari “exporturi” ale Americii ( cartoful, porumbul, rosiile si tutunul) in toate tarile Europei. 

2. Se credea ca tutunul are proprietati curative, vindecand boli grele precum sifilisul sau cancerul. Mai era folosit ca remediu impotriva respiratiei urat mirositoare, a durerilor de dinti si chiar cu scopul de a alunga spiritele rele.

3. In America antică, tutunul se fuma, mesteca, se bea ca ceai, inhala ca pudră sau consuma ca jeleu. In Europa a prins cel mai bine mestecatul, apoi a inceput să se fumeze. Cu timpul au fost create mai multe accesorii pentru a inlesni fumatul tutunului si astfel oferind consumatorului o experienta mai placuta.

4. Termenul de fumat a fost stabilit la sfarsitul secolului al XVII-lea. Pana atunci se numea “betia uscata”.

5. Nicotina isi are numele de la Jean Nicot, ambasadorul francez in Portugalia care a introdus tutunul drept medicament la curtea regala franceza in secolul al XVI-lea.

6. Omul responsabil de introducerea tutunului in Europa a fost spaniolul Rodrigo de Jerez. Jerez a preluat obiceiul de a fuma tutun de la amerindieni si l-a introdus in orasul sau natal, Ayamonte. Fumul ce il inconjura a inspaimantat vecinii, iar Jerez a fost incarcerat de catre Inchizitia spaniola pentru ca “numai diavolul poate da omului puterea sa scoata fum pe gura.” A fost eliberat 7 ani mai tarziu, cand fumatul tutunului a devenit un obicei comun.

7. Deoarece multi soldati fumau tigari in primul razboi mondial, acesta le-a legitimat ca fiind reprezentative pentru masculinitate si atitudine civica. Productia de tutun a crescut considerabil in perioada celor doua razboaie mondiale, ajungand în 1944 la 300 de miliarde de tigari pe an.

8. Tutunul este produsul cel mai vandut din lume. Aproximativ 1 miliard de persoane din intreaga lume fumeaza tutun.

9. Intr-un minut, in toata lumea, 11 milioane de oameni isi aprind o tigara. In fiecare an, aproximativ 5700 de miliarde de tigari sunt consumate iar chistoacele au devenit cele mai raspandite gunoaie de pe plaje.

10. In primii ani la Hollywood regizorii foloseau fumul de tigara pentru a adauga atmosfera, mister si senzualitate filmelor. De asemenea, firmele de tutun au platit Hollywood-ul pentru a plasa produsele de tigara in filme populare ale anilor 1930, 1940 si 1950. In popularul film “Cassablanca” din 1943, Humphrey Bogart a dus fumatul la un alt nivel.