Despre trabucuri

Prin definiție, trabucul este o țigară de foi. Nu e o țigară ca oricare alta, pe care o scoatem din pachet și o fumăm, de multe ori în grabă, fără a ne gândi la vreun ritual aparte. Trabucul este o țigară specială care necesită timp, atenție și pregătire înainte de a fi fumată. Pentru a o savura și a ne bucura pe deplin de această experiență, trebuie să avem în vedere câteva lucruri atunci când alegem o țigară de foi:

În primul rand, trebuie să știm că umiditatea joacă un rol foarte important și influențează experiența generală pe care fumătorul o va avea. Nu este recomandat a se fuma un trabuc prea uscat, pentru că tutunul sec va fi agresiv iar foile trabucului vor deveni fragile și se pot desface în timp ce este fumat. Dacă, totuși, avem un trabuc mai uscat, care poate nu a fost depozitat corect și și-a pierdut din umiditate, putem lua exemplul cubanezilor care înmoaie capătul trabucului în rom pentru a-l umezi din nou.

În al doilea rând, trebuie să pipăim trabucul pe toată lungimea lui și să urmărim câteva aspecte care țin de calitate. Trabucul trebuie să fie plăcut la atingere, umed și uleios, să nu aibă denivelări, să fie bine rulat și bine umplut pentru a fi bun de fumat. Trebuie să ne placă și cum arată și cum miroase, țigara de foi fiind o experiența a tuturor simțurilor. Pe etichetă găsim informații despre țara de origine, tipul de tutun folosit și neapărat mențiunea că este rulat manual, pentru a fi siguri că fumam un trabuc autentic. 

În cele din urmă, ne-am ales trabucul și suntem pregătiți să-l aprindem. Înainte de asta mai trebuie să urmam o ultima etapă importantă: tăierea. Aceasta trebuie să fie curată și dreaptă. Vă recomandăm să investiți într-o ghilotină bună, din metal și cu lame duble, pentru că va rezista mai mult în timp și tăierile vor fi perfecte. 
Când aprindem țigara de foi nu o punem direct în flacără pentru că focul puternic o va încinge prea tare și va distruge aromele. Țineți trabucul între degetul mare și arătător, înclinați-l ușor înspre flacără, fără să o atingeți direct. Rotiți trabucul și observați dacă s-a înroșit pe toată circumferința. Trageți câteva fumuri scurte și urmăriți dacă arderea a cuprins complet capătul trabucului. Nu trageți la fel de des din țigara de foi precum din țigările obișnuite. Intervalul optim între inhalări este de 30 de secunde până la un minut, atât datorită faptului ca savurarea nu se poate face în grabă, cat și a faptului ca fumând des îl puteți încinge prea tare ceea ce va grăbi arderea trabucului și alterarea aromelor, ducând la un gust amar, de caramel ars sau de amoniac.

Te invităm să vizitezi magazinele noastre pentru a vedea gama diversificată de trabucuri pe care o oferim, trabucuri originare din Cuba, Nicaragua, Honduras și Republica Dominicană. Cum nicio țigară nu se fumează bine pe uscat, menționăm câteva băuturi care acompaniază perfect și intensifica aromele tutunului de foi: romul, coniacul, porto, burbon-ul și scotch-ul. Despre combinații sublime, între băuturi și trabucuri, vom detalia într-un articol viitor.