Locatie noua in Str. Selari - legende urbane, arome si povesti

De curand am deschis o pravalie noua, intr-o locatie aflata pe o strada bine cunoscuta din Centrul Vechi al Bucurestiului. Este vorba despre strada Selari, o strada cu un trecut interesant. Numele strazii poate parea abstract in prezent, insa, daca privim putin in trecut, vom afla ca denumirea era foarte practica pentru comertul de odinioara. Aici veneau negustorii de sei si obiecte de harnasament pentru a-si vinde marfa iar cei care doreau sa cumpere astfel de bunuri le gaseau cu preponderenta aici. 

Cladirile cu parfum de epoca de pe strada Selari ascund povesti, ca mai toate cladirile istorice. Una dintre cele mai interesante povesti ale zonei spune ca pe aceasta strada ar fi existat restaurantul denumit “Vulpea Rosie” ( dupa relatarile lui Mircea Cartarescu) cunoscut pentru povestea de amor nebun, cu sfarsit tragic, a Zarazei. Zaraza era o tiganca foarte frumoasa, o curtezana de lux din perioada interbelica in Micul Paris, ravnita de multi barbati printre care si Zavaidoc, un mare cantaret al vremii, insa Zaraza îl iubea pe rivalul acestuia, cantaretul Cristian Vasile. Zavaidoc, rapus de gelozie, plateste un bandit de la Bariera Vergului, pe numele sau Borila, s-o omoare pe Zaraza, astfel incat daca el nu o poate avea, nimenea altcineva sa nu o aiba. Astfel, intr-o seara, banditul se deghizeaza in persoana de la care Zaraza obisnuia sa cumpere tutun si in momentul in care aceasta apare, se napusteste asupra ei si ii taie beregata. Devastat de pierderea suferita, Cristian Vasile ar fi furat cenusa Zarazei si ar fi mancat-o cu lingurita, dupa care a baut terebentina, in speranta ca si el isi va gasi sfarsitul. Reuseste doar sa-si arda corzile vocale, ramanand fara voce.

Povestea Zarazei este o legenda urbana a carei autenticitate nu a putut fi dovedita, insa continua sa fascineze si sa inspire oameni, dar si branduri. Vinars Zaraza readuce in prim-plan povestea si se identifica cu aceasta prin frumusete, culoare si lux. Zaraza XO ( extra old) cu vechime de 15 ani este o bautura rafinata si de cea mai inalta calitate, un vinars distilat la Podgoria Murfatlar din Dobrogea, invechit in mod natural in butoaie de stejar - care-i confera culoarea minunata a chihlimbarului; are note usoare de fructe uscate, prune, smochine si vanilie, si un gust ce dureaza. Si, bineinteles, il gasiti pe raftul “Pravaliei cu licori” din strada Selari nr. 18, sa va imbie la povesti de odinioara sau sa creati propriile povesti.