Single Malt sau Blended Malt Whisky - ce sa alegi?

            Whisky-urile Single Malt provin dintr-o singură distilerie și sunt obținute exclusiv din orz malțificat. Producătorii amesteca whisky cu vechimi diferite aparținând aceleiași distilerii, iar vechimea trecută pe etichetă este cea a celui mai tânăr whisky din compoziție. De obicei, whisky-ul single malt este asociat cu single malt Scotch ( Scoțian), deși este produs în mai multe țări. În prezent, în Scoția sunt aproximativ 90 de distilerii care produc whisky din orz malțificat. Deși ingredientele sunt simple - orz malțificat, apă și drojdie - whisky-ul capătă un caracter individual și nu se aseamănă de la o distilerie la alta. Factorii determinanți sunt durata de fermentație, mărimea și tipul distilatoarelor, cum sunt folosite, tipul condensatoarelor și cantitatea de alcool oprită ( denumită “the cut”), precum si butoaiele de stejar în care este depozitat whisky-ul ( dacă stejarul este european sau american, de câte ori a fost folosit respectivul butoi pentru învechirea whisky-ului și cat timp a stat bautura în butoi), toate acestea contribuie la gustul si aromele produsului final.  

            Whisky-urile Blended Malt au in compozitie mai multe feluri de whisky din orz maltificat, produse de distilerii diferite. Cele mai populare Blended Malt sunt Johnny Walker și Chivas Regal. Este mai bun whisky-ul Single Malt decât cel Blended Malt? Blended malt este de obicei mai ieftin decât single malt iar unii ar spune că și mai puțin aromat, dar asta depinde de gusturile tale și de unde și când bei. Spre exemplu, dacă mergi la un cocktail sau la un eveniment mai special, single malt este o opțiune bună, ba chiar perfectă dacă alegi Islay. Islay este regiunea scoțiană care se distinge cel mai tare față de celelalte, whisky-urile produse aici fiind extrem de afumate și sărate, ca urmare a utilizării turbei. Despre gustul unic al băuturilor produse în Islay am putea spune un singur lucru: ori le iubești, ori nu-ți mai dorești să le incerci vreodată. Scoțienii consideră că Islay este pentru whisky-uri cam ceea ce este regiunea Madeira pentru vinuri sau Grand Champagne pentru șampanii.

            Acum știi ce înseamnă Single Malt și care este diferența dintre Single Malt și Blended Malt, astfel că data viitoare când vei fii in căutarea unei băuturi care să-ți transforme seara dintr una banală într-una deosebită, vei știi exact ce sa alegi.